20230503 094902In de schaduw van het machtige Canigou-massief, scheiding of band... tussen Frans en Spaans Catalonië ligt het kleine stadje Prades, echter groot geworden en bekend door de figuur van cellist Pablo Casals.
Gevlucht voor het gehate Franco-regime liet hij zijn proteststem luid over de wereld horen als een der eerste wereldvermaarde virtuozen en omringde hij zich met zijn vrienden-musici om zijn klacht in een artistiek antwoord uit te bazuinen; het werd het beroemde muziekfestival.
Een 3-tal jaar geleden nam dirigent Pierre Bleuse het roer in handen en de ingeslagen richting boog hij toch meerdere graden om...een verjonging en vernieuwing die zich opdrong...
Verjonging in de letterlijke zin doch niet evident vooral doordat die zich meteen te meten had met de funeste covid-jaren...

Wij hadden het voorrecht in Perpignan aanwezig te kunnen zijn op de persvoorstelling van het nieuwe programma dat doorgaat tussen 28 juli en 8 augustus en in de nieuwe geest ook meer en meer uitzwermt naar pittoreske plaatsen rond Prades.
En die zijn er...kleinoden, 'Plusbeaux Villages’, merkwaardige gebouwen of simpelweg charmante romaanse kerkjes die gespekt en vereerd worden met een aangepast muzikaal programma, soms met vermaarde vertolkers en dat alles verdeeld over 6 grote thema's.
Een ervan behelst het 50 jaar geleden heengaan van Casals zelf.
Een tweede geeft Jong Talent en Vrienden een kans; optredens in kleinere locaties en meestal om 11 uur in de voormiddag.
Zes concerten met groot orkest vinden traditioneel plaats in de indrukwekkende ruimte van de Cuxa abdij. Reserveer vlug om hier nog een goede plaats te kunnen bemachtigen...
Voor 'late vogels' zijn de drie Le Club- optredens in het Park van de Mairie een buitenkans en bijzonder is ook het luik Musique & Video...Om naar uit te kijken!
De formule Concert Famille / Jeune Public en een gratis concert op de Place de la République van Prades maken dit prestigieuze muzikale aanbod rond.

Namen opnoemen is hier artiesten onrecht aandoen. Toch willen wij muzikaal geïnteresseerde vakantiegangers lokken met die van meester-violist Renaud Capuçon en de virtuoze celliste Sol Gabetta. Daarnaast dirigent Pierre Bleuse, het Orchestre de l'Opéra de Versailles, het Ebène kwartet of pianist Bertrand Chamayou...
Tenslotte wordt de figuur van Casals nog herdacht met de aan hem gewijde Interactieve Tentoonstelling 'Casals, un homme, une histoire'.
Alle informatie nopens dit feestelijk gebeuren vanaf 1 juni op www.prades-festival-casals.com
Ook zijn telefonische reservaties mogelijk vanaf 9 mei op het nummer 0033(0) 468 96 33 07

Luc Schaeverbeke