'There will be fate'

 

20230328 122122

Operahuizen maken zich jaren op voorhand klaar om hun programma's tijdig te kunnen casten; zowel de vocale solisten als de regisseurs of uiteraard ook de dirigenten zijn meestal overvraagde specialisten die heel tijdig moeten worden geëngageerd en gecontracteerd. Na een wankelend covid-tijdperk is dit er zeker niet eenvoudiger op geworden.
De storm lijkt deels voorbij en ook de Muntschouwburg kan weer uitpakken met een stevig en fijn onderbouwd programma voor het seizoen 2023-24.

De opvallende en inslaande slogan 'There will be fate' sluit aan bij de Wagner programmatie van zijn Ring der Nibelungen, een cyclus die tot in het seizoen 2024-25 wordt doorgetrokken en als hoogtepunt in de geschiedenis van de westerse muziek zeker het fatum-element tot een uiterste drijft.
Het opdrachtwerk ' Cassandra' dat de Munt aan zijn vroegere intendant Bernard Foccroulle aanbood zit al evenzeer prangend gevat in de seizoen thematiek.
De Trojaanse prinses had inderdaad de gave om de toekomst te zien en gebeurtenissen te voorspellen. Het wordt een productie door Kazushi Ono gedirigeerd en de regie van Marie-Eve Signeyrole "wordt geconcipieerd in overleg met jongeren van de Youth for Climate beweging"...wat dit ook moge betekenen.
Onder dit Fatum-adagium mag Verdi vanzelfsprekend niet ontbreken.
'Nostalgia e Revolutione' brengt materiaal uit Verdi's 'anni di galera' samen. Het zijn de eerste moeilijke eerste jaren van zijn carrière. Grotendeels onbekende doch heel waardevolle bladzijden koren, aria's en slotensembles worden in twee avonden samengebracht... Een reflectie over de al te menselijke dichotomie 'progressief vs reactionair', aldus intendant Peter de Caluwe in zijn voorstelling van het nieuwe seizoen tijdens de druk bijgewoonde persconferentie van 28 maart ll.
Een nieuwe productie van Turandot van Puccini is een waardig en passend slot op de existentiële vraag hoe onze levensloop wordt bepaald. Is antwoorden belangrijker dan het stellen van de vraag?
Daartussenin herneemt de Munt ook nog Brittens The turn of the screw, een realisatie die wegviel omwille van covid en daarbij ook nog - als antidotum - het Sprookje van sultan Saltan van Nikolay Rimski- Korsakov. Dat mocht reeds een internationale Opera Award ontvangen als 'beste nieuwe productie'.
In dit opera-luik is er tevens plaats voor een wereldpremière 'Ali', gebracht in het kader van het European network of opera academies. Het verhaalt hoe de jonge Ali Abdi Omar ontsnapt aan de terreur van zijn thuisland...en in Brussel terechtkomt, tot opera verwerkt door regisseur Ricard Soler Mallol en multimedia-artiest Grey Filastine. Actueler kan het niet. Uitkijken!

Huisdirigent Alain Altinoglu maar ook Riccardo Chailly zijn de meest opvallende namen onder de dirigenten van een reeks Concerten. Vocalissimo biedt een reeks zangrecitals aan waarbij de namen van de bariton Matthias Goerne en de mezzo Magdalena Kožená allicht het meest in het oog springen.
De Munt pakt tenslotte nog uit met een dans-luik 'Troika Dance' genoemd terwijl 'Concertini' ook nog kleine kamermuziekconcerten programmeert.
Een brede waaier met enorme uitersten doch met ook heel toegankelijke voorstellingen vermijden opnieuw platgetreden paden te bewandelen. Een verdienste van intendant de Caluwe die tijdens de boeiende uiteenzetting ook niet naliet zijn partners te bedanken i.c. Bozar, de KVS, Rosas, het Théâtre des Martyrs en het Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Tickets en info. +32 (0)2 229 12 11
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Luc Schaeverbeke