VOORWOORD
De statutaire ledenvergadering van 22 februari ll. bracht ons naar het Permeke museum in Jabbeke. Eens iets anders dan Antwerpen en omgeving … . Als ingeweken West-Vlaming kon ik dit appreciëren, en met mij een dertigtal trouwe VAV-leden.
Het vernieuwde Permeke-museum en het vriendenmaal nadien werden letterlijk en figuurlijk gesmaakt. De afwezigen hadden weer eens ongelijk.
Er waren de verkiezingen van een nieuw bestuur en voorzitter. Het zittend bestuur werd unaniem herkozen, en ikzelf werd bestendigd als voorzitter.
Op de statutaire vergadering kwam onder meer de ledenwerving aan bod. Het ledenbestand blijft dalend, en dat is zorgwekkend. Omdat de lidgelden bijna de enige bron van inkomsten zijn geworden, en omdat door de daling het voortbestaan van ons verbond in het gedrang komt. De hoogste kost is voor het tijdschrift Periodiek, het bindmiddel tussen onze leden. Daarom meteen een oproep aan alle betrokken leden om in de eigen kring en familie te helpen bij de werving van nieuwe leden. Onze missie spreekt zeker nog vele Vlaamse artsen aan, maar de reflex om een lidmaatschap te betalen en te beleven is jammer genoeg tanend. Mond aan mond reclame en persoonlijke aansporing blijft essentieel. En onze missie is té belangrijk. Wij moeten verder werken tot de gezondheidszorg gesplitst is.
Het meest recente bewijs daarvan is de problematiek van de taaltoestanden in de Brusselse ziekenhuizen. Ere wie ere toekomt, het was de Vlaamse Volksbeweging die deze problematiek terug op de voorgrond bracht.
Met onze kennis en ervaring in dit dossier was een samenwerking met VVB (Vlaamse Volksbeweging) en VKB (Vlaams Komitee voor Brussel) vanzelfsprekend. En we slaagden erin om ook de Vlaamse overheid bij monde van minister Weyts achter onze kar te spannen om juridische procedures op gang te brengen. Intussen is er een meldpunt actief (https://www.taalklachten.be/) en we brengen dit in het bijzonder onder de aandacht van onze leden in Brussel en de Vlaamse Rand, en bij de Van Helmontgilde.
Ik heb in een vroeger voorwoord verwezen naar het congresboek van het VGV bij het 50-jarig bestaan: “Taaltoestanden in de Brusselse ziekenhuizen”. In 1972 waren die beter dan nu! Ik vind dat schrikwekkend en hoop dat niet alleen de Vlaamse regering onze initiatieven steunt, maar ook de eerste regering geleid door een Vlaams-nationalist mag en moet hier optreden!
Ik wil nu al aankondigen dat wij op zaterdag 18 oktober 2025 ons 2-jaarlijks symposium organiseren. Toen wij ongeveer een jaar geleden met het bestuur brainstormden over het onderwerp kozen wij voor de problematiek van langdurige ziekte. Want ook daar zijn de Vlaams-Waalse verschillen overduidelijk.
Intussen is dit onderwerp een “hot item”, en bijna dagelijks in het nieuws. De regering De Wever maakt er een prioriteit van. Met meer dan 500.000 langdurig zieken en een uitgave van 9 tot 12 miljard jaarlijks is dit niet alleen een “hot item” maar ook een gigantisch probleem! Ter vergelijking: in gans Duitsland zijn er ook 500.000 langdurig zieken.
Ons symposium is een samenwerking met het AK-VSZ (Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid) en we konden meerdere specialisten beslagen in deze materie vastleggen als sprekers.
Noteer dus zeker zaterdag 18 oktober 2025 in de agenda. Op de gebruikelijke locatie: KBC, Havenlaan, Brussel.
Jan Van Meirhaeghe
Voorzitter VAV
17 maart 2025
https://www.vvb.vlaanderen/nederlandstalige-zorg-is-een-basisrecht/