Voorwoord

Kaft202403

In een opiniestuk in De Tijd van 6 september met als titel “Maak een einde aan de onverkwikkelijke bevoegdheidsverdeling in de gezondheidszorg” inventariseren Jonas Brouwers en Geert Verrijken nog maar eens de ongelooflijke versnippering van de bevoegdheden in de opleiding van artsen en artsen-specialisten.

Het pleidooi van het Vlaams Artsenverbond voor een gecommunautariseerd gezondheidsbeleid slaat op dezelfde nagel. Dat pleidooi is de geactualiseerde visie van het VAV over de communautarisering van de gezondheidszorg, werd begin dit jaar opgemaakt na analyse van recente cijfers over de Noord/Zuid verschillen, en werd al meegedeeld in de vorige Periodiek. Het is nog altijd te vinden op www.vlaamsartsenverbond.org.

Deze visietekst wordt voortdurend bijgewerkt als er nieuwe cijfers, studies of onderbouwde opinies verschijnen. We hebben dit intussen gebundeld tot een “Memorandum” dat bezorgd werd aan de mensen die bezig zijn met de formaties op Vlaams en Federaal niveau. In dat memorandum pleit het VAV ervoor om in het gezondheidsbeleid homogene bevoegdheden te decentraliseren en de budgetten van de Sociale Zekerheid toe te wijzen aan de Gemeenschappen.

Wegens de financiële uitdagingen en de budgettaire beperkingen zal een efficiëntere organisatie van de gezondheidszorg noodzakelijk zijn. De versnippering van bevoegdheden, de fragmentatie van zorg en preventie, de trage overleg- en beslissingsprocessen zorgen al jaren voor stilstand en vragen naar een fundamentele en ingrijpende hervorming.

De tekorten aan zorgverleners, de vergrijzing en de exponentiële stijging van kosten door de evolutie van de medische technologie en nieuwe farmaceutische producten vormen een toenemend probleem. Het  gezondheidszorgbudget komt steeds meer onder druk, waardoor de solidaire toegankelijkheid problematisch dreigt te worden. Meer efficiëntie zal dus ook noodzakelijk zijn om een solidair systeem te behouden.

Het VAV stelt een decentrale financiering voor waarbij de reële bijdragen van elke Gemeenschap aan het gezondheidszorgbudget toegewezen worden aan die Gemeenschap, gestuurd door een  responsabiliseringsmechanisme: onderhandelde solidariteit binnen een afgesproken tijdskader en met te bereiken doelstellingen. Een gesplitste financiering van de gezondheidszorg hoeft dus geen verlies van solidariteit te betekenen.

Voor het VAV is het duidelijk dat door de communautarisering van het arbeidsmarktbeleid en van het gezondheidsbeleid zowel Vlaanderen als Franstalig België een toekomstgericht beleid kunnen ontwikkelen, gericht op efficiëntie- en kwaliteitsverbetering, elke Gemeenschap volgens eigen inzichten en behoeften.

Jan Van Meirhaeghe
Voorzitter VAV